6 redenen waarom mensen opgeven

//6 redenen waarom mensen opgeven

6 redenen waarom mensen opgeven

BLOG #11

Het maakt niet uit in welke fase van je leven jij je bevindt. Er zal een moment komen dat je tegen een muur aanloopt. Wanneer je tegen die muur aanloopt, heb je het gevoel dat alles neer zal vallen. Het voelt alsof het bijna het einde is. En de manier hoe je je gedraagt of hoe je reageert op zo’n moment, wordt een gewoonte in je leven. De ergste gewoonte die je op dat moment kan creëren, is opgeven. Als je eenmaal opgeeft, blijf je opgeven. In deze blog gaan we het hebben over de 6 verschillende redenen waarom mensen opgeven.

1. JE VOELT JE OVERVALLEN

Je voelt je overvallen. Wat kan dat veroorzaken?
Het kan zijn dat je bent begonnen met een nieuw bedrijf en een van je concurrenten is jou altijd een stap voor. Je voelt je dan overvallen.
Het kan zijn dat iemand met veel minder ervaring, meer resultaten boekt dan jou. Je voelt je overvallen.
Het kan zijn dat je je werkzaamheden niet verricht op de manier die je deze zou moeten verrichten. Of dat je er financieel niet helemaal meer goed voor staat. Dan voel je je overvallen.
Het kan ook zijn dat iemand veel druk op je oefent, waardoor je je overvallen voelt.

Je overvallen voelen, veroorzaakt heel veel druk.
Wat op dat moment een makkelijke oplossing lijkt, is opgeven.

Maar zodra je bij deze soort druk opgeeft, creëer je een gewoonte om bij elke druk die op je pad komt, op te geven. Het goede nieuws is, zodra je uit deze fase weet te komen, ben je in je persoonlijke ontwikkeling enorm gegroeid.

2. JE BOEKT GEEN RESULTATEN

Wanneer iemand geen resultaten boekt, dan is dat een reflectie van een gebrek aan activiteit. Het boeken van geen resultaten is dus niet iets wat per ongeluk gebeurd. Het volgende voorbeeld zal dit verduidelijken.
Stel dat jij nooit hebt gebasketbald. Je hebt nog nooit een basketbal in het net gegooid. En jij hebt nu als doel om de basketbal er 10 keer in te gooien. Hoe groot is de kans dat jij de bal er 10 keer ingooit, als ik jou maar 10 pogingen geef?
De kans is simpelweg 0%, want je hebt nu eenmaal nog nooit basketbal gespeeld. Misschien dat je er per ongeluk een ingooit. Maar wat nu als ik tegen je zeg dat je zo vaak als je wilt kan gooien. Denk je dat je de bal er uiteindelijk 10 keer ingooit?
Het antwoord is Ja!
Je moet dus veel activiteit hebben verricht, om resultaat te kunnen boeken. Als iemand geen resultaten boekt, door gebrek aan activiteit, dan geeft hij of zij op.

3. PROBLEEMMAGNEET

Sommige mensen zijn probleemmagneten. Een van de redenen waarom mensen probleemmagneten zijn, is omdat ze dat willen zijn. Als je een probleem hebt in je leven, dan heb je namelijk een excuus om te verklaren waarom het je niet is gelukt.
‘het is me niet gelukt, omdat ik familie omstandigheden had’,
‘het is me niet gelukt, omdat mijn auto stuk was’,
‘het is mij niet gelukt, omdat ik een alleenstaande vader ben’, etc.

Je bent je problemen als het ware aan het adverteren. We hebben alleen slecht nieuws voor de probleemmagneten: dezelfde mensen die het wél is gelukt, hebben dezelfde problemen meegemaakt. Het is dus geen excuus. Trek geen problemen naar je toe om maar een excuus te hebben. Op deze manier blijf je problemen naar je toe trekken en zul je uiteindelijk opgeven.

4. ZELFSABOTAGE

Zelfsabotage is gevaarlijk, aangezien het gebeurt wanneer je alleen bent. Er is niemand anders aanwezig bij zelfsabotage. Op een bepaald moment heb je jezelf ervan overtuigd dat je het niet kunt. Zelfsabotage gebeurt meestal wanneer je in de auto alleen rijdt, wanneer je in je kantoor alleen werkt, en het gebeurt net voordat je gaat slapen.
Je overtuigt jezelf er steeds van dat het je niet gaat lukken en dat je het niet gaat redden. Na een tijd ga je er ook in geloven.
Het goede nieuws bij zelfsabotage is, dat je omgekeerd jezelf weer kan saboteren dat het wél gaat lukken. Dezelfde energie die nodig is om jezelf te saboteren in dat je het niet kan, is dezelfde energie die nodig is om jezelf te saboteren in dat je het wél kan.
Leer de kunst om zelfsabotage positief te gebruiken.

5. JE BENT EEN EENLING

Wanneer je een eenling bent, denk je dat je de enige bent op de wereld die een bepaald probleem heeft. Je zult mensen om je heen moeten verzamelen die hetzelfde pad als jou bewandelen en misschien zelfs verder dan jou zijn. Die kunnen jou vertellen dat zij hetzelfde probleem hebben meegemaakt. Als jij tegen een muur aanloopt en je praat niet met mensen die tegen dezelfde muur zijn aangelopen, dan ben je een eenling. Dan denk je dat je de enige bent met het probleem en ontstaat de neiging op te geven.
Je hebt iemand nodig die tegen je zegt ‘jouw probleem is herkenbaar, dat heb ik ook meegemaakt’.

6. UITSTELGEDRAG

De bekende: ‘Ik doe het later’, ‘niet nu, ik doe het straks wel’ of ‘dat komt later’.
Uitstelgedrag is net zo slecht als opgeven, omdat opgeven een bijproduct is van iemand die continu taken uitstelt. Uitstellen heeft nooit geholpen!

 

“Quitting is the easiest thing to do.
If you feel like quitting, think about why you started.”

2018-03-09T11:22:05+02:00