8 regels van delegatie als ondernemer

//8 regels van delegatie als ondernemer

8 regels van delegatie als ondernemer

Blog #15

Vaak denken mensen dat niemand anders hun werk beter kan doen dan zijzelf. Miljonair-ondernemers komen er uiteindelijk achter dat als je een groot bedrijf wilt runnen, je het helemaal niet alleen kunt doen. Je hebt veel ondersteuning nodig. Verstandige ondernemers leren delegeren. In deze blog gaan we het hebben over de 8 regels van delegatie.

1. DELEGEREN

Je moet leren delegeren. Bij delegeren vertrouw je bepaalde taken toe aan een ander, die het voor jou uitvoert. Wanneer jij bijvoorbeeld een YouTube-kanaal wilt beginnen, maar geen video’s kan editen, dan delegeer je deze taak aan een ander die er wel goed in is. Wanneer jij producten online wilt verkopen, maar geen website kan bouwen om dit mogelijk te maken, dan delegeer je deze taak aan een websitedeveloper. Hij of zij kan een betere website voor jou creëren, omdat jij geleerd hebt om te delegeren. Hoe beter je delegeert, hoe beter je product of dienst eruit komt te zien.

2. GEBRUIK JE TIJD EFFECTIEF

Stel dat jij ook het een ander weet over editen of het bouwen van een website. Denk dat wel aan het volgende. Stel dat een bepaalde taak voor jou 12 uur in beslag neemt. Als je het een ander laat doen, zal die er 8 uur over doen. Evident is niet zo zeer dat een ander de taak sneller voor jou kan verrichten – wat natuurlijk een bijkomend voordeel is –, maar evident is dat er tijd voor jou vrij komt. De vraag is: wat kan jij in die 12 uur doen die voor jou vrij komt? Jouw eigen tijd als ondernemer is kostbaar. Een echte ondernemer werk niet IN zijn bedrijf, maar AAN zijn bedrijf. Zo kan jij jouw bedrijf laten groeien.

3. ALLEEN OMDAT JE ER DE BESTE IN BENT, BETEKENT NOG NIET DAT JE HET MOET DOEN

Aansluitend op regel 2., kan het ook zo zijn dat jij een bepaalde taak eigenlijk nog veel sneller kan doen dan wanneer je het aan iemand anders delegeert. Vaak ben je de beste in iets, maar dat betekent niet dat je het moet doen. Waarom? Jouw bedrijf heeft jou in een hele andere positie nodig. De vraag is wederom ‘wat kan ik in die tijd doen die er voor mij vrij komt?’ en niet ‘wie is er sneller in het verrichten van de taak?’ Alleen omdat je ergens beter in bent dan iemand anders, wil nog niet zeggen dat je het moet doen.

4. DWING JEZELF OM HET NIET TE DOEN

Soms zijn ondernemers net verslaafden. Ze kunnen niet loslaten waar ze verslaafd aan zijn. Je hebt geen idee hoeveel control freaks verslaafd zijn aan alles zelf doen. Ze schieten veel mensen af, omdat ze niet denken dat iemand het zo goed kan als zijzelf. En je kan gelijk hebben, maar je bedrijf groeit dan niet in de tempo die je wilt. Op het moment dat je delegeert, groeit je bedrijf, omdat je eindelijk je tijd in gepaste gebieden kan gebruiken.

5. STOP MET KLUSJES VAN € 10,- PER UUR

Stop met je eigen klusjes van € 10,- per uur. Wat bedoelen we daarmee? Wanneer jij probeert al je taken zelf te doen, dan ben je niet aan het werk als ondernemer, maar slechts als een werknemer in je eigen onderneming. Als jij het de moeite waard vindt om je taken zelf te doen, wat een ander € 10,- per uur kan vragen, ben jij ook precies € 10,- per uur waard. Dat moet je dus niet doen, wanneer je als ondernemer je bedrijf wilt laten groeien.

6. VIND DE GOEDE MATCH

Om effectief te delegeren, moet je de juiste match voor de taak vinden. Je kunt dus niet een persoon bij de receptie zetten, wanneer je weet dat diegene slecht is in de omgang met mensen. Dat is geen goede delegatie. Goede delegatie vereist het vinden van de perfecte positie voor mensen. Einstein heeft gezegd: “Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt voor zijn vermogen om in een boom te klimmen, zal hij zijn hele leven blijven geloven dat hij stom is.” Vraag dus niet aan een vis om in een boom te klimmen. Als je dat doet, zul je ze dom doen voelen. Vraag de vissen in plaats daarvan om te zwemmen. Delegeer dingen op de juiste manier en zet mensen voor de juiste taak in waar ze optimaal kunnen presteren.

7. WEES HELDER OVER WAT JE VERWACHT

Delegatie vereist helder zijn over wat je van iemand verwacht. Als je onduidelijk bent over de richting die je geeft, zullen mensen gefrustreerd raken omdat ze niet weten hoe jij een bepaalde taak uitgevoerd ziet. Het kan ook zijn dat je een taak delegeert, waar je geen verstand van hebt. Laat dan weten wat je voor ogen hebt en vertrouw op de ander om je daarin tegemoet te komen.

8. WEES EEN LEIDER, NIET EEN DOENER VAN ALLES

Heel vaak zeggen we: ‘een ondernemer is een doener, geen dromer’. Geweldig! Wees een doener, maar alleen in de gebieden waar je goed in bent. Doe het niet allemaal. Als je net als ondernemer begint, zul je het eerst wel allemaal moeten doen, maar uiteindelijk moet je veranderen van een doener naar een leider. Wees een leider, niet een doener van alles.

“Do what you do best, and outsource the rest”

2018-10-18T14:59:45+02:00