Hoe je werkethiek verbetert als ondernemer

//Hoe je werkethiek verbetert als ondernemer

Hoe je werkethiek verbetert als ondernemer

Blog #14

In onze vorige blog hebben we heel kort gesproken over het belang van een goed werkethiek. De vraag die voor velen vervolgens opkwam was: “maar hoe verbeter ik mijn werkethiek?”.

Voordat we ingaan op de belangrijkste manieren om dat te doen, willen we eerst het woord ‘werkethiek’ ontleden. Je moet namelijk eerst de betekenis achter het woord kennen om te weten wat het voor jou betekent.

DE BETEKENIS VAN ‘WERK’

Ten eerste, wat is de betekenis van werk? Werk is activiteit waarbij mentale of fysieke inspanning wordt gedaan om een bepaalde doel of resultaat te bereiken.

DE BETEKENIS VAN ‘ETHIEK’

Wat is nu de betekenis van ethiek? In het Grieks is de betekenis van ethiek, de wetenschap van moraal. Laten we, om dit beter te begrijpen, eens kijken naar de betekenis van het woord ‘moraal’. Moraal zijn de gedragsnormen of overtuigingen van een persoon met betrekking tot wat wel of niet acceptabel is. Simpel gezegd, moraal is wat wel en niet acceptabel is voor jou.

Alles bij elkaar is werkethiek dus: activiteit die inspanning vergt om een doel te bereiken + de gedragsnorm die wel of niet voor jou aanvaardbaar is.

Wanneer mensen dus vragen “hoe verbeter ik mijn werkethiek?”, moet je eerst een doel vinden, weten wat je wilt bereiken en wat voor soort inspanning je ervoor wilt leveren. Je moet je gedragsnormen bepalen en weten wat wel of niet acceptabel is voor jou.

Nu we het bovenstaande hebben verhelderd, gaan we in op hoe jij je werkethiek kan verbeteren.

#1. GEBRUIK DE ‘NU’ MENTALITEIT

“Ik bel ze morgen wel”, “Ik ga hier morgen wel achter aan” of “Ik doe het wel ergens deze week” zijn allemaal tegenovergestelden van de ‘nu’ mentaliteit.

Doe het nu, en niet morgen. Het continu maar uitstellen zal je weinig opleveren. De ‘nu’-mentaliteit is onderdeel van werkethiek.

#2. WEES VOORSPELBAAR EN CONSISTENT

Iemand met een sterke werkethiek is voorspelbaar, elke dag. Er is elke dag een voorspelbare werkinspanning. Ook al maak je crises mee, het zou je niet moeten weerhouden om je momentum kwijt te raken en je werk te blijven doen. Je werkinspanning moet voorspelbaar en consistent blijven.

#3. BEREID JE GOED VOOR 

Een goede voorbereiding voorkomt slechte prestaties. Bereid je een avond ervoor of een week ervoor. Alles gaat om voorbereiding. Een niet getalenteerde persoon die zich goed voorbereid, overtreft de getalenteerde persoon die zonder voorbereiding wilt presteren.

#4. FOCUS

De hele tijd gefocust zijn is heel moeilijk. Je moet je hersenen trainen om gefocust te blijven. Je hersenen zijn een spier die je kunt trainen. Stop met excuses te maken om geconcentreerd te blijven en neem zoveel mogelijk afstand van afleidingen, voor zover dit mogelijk is. Oefen aan je focus.

#5. HOUDT EEN TAKENLIJST BIJ

Hoe simpel en vanzelfsprekend dit ook lijkt, houdt een goede takenlijst bij. Een takenlijst helpt je er aan te herinneren wat je als volgende stap zult moeten doen.

#6. EET GOED

Werkethiek vergt energie en goed eten helpt je om lang mee te gaan. Als je goed eet, kun je langer blijven hangen.

#7. SNIJDT HET VET

Vet afsnijden is het loslaten van werk dat je niet hoeft te doen; werk dat iemand anders kan doen. Denk aan taken die veel tijd in beslag kunnen nemen, maar jouw bedrijf niet helpen groeien. Vaak zijn dit taken die beter kunnen worden uitbesteed. Je kunt ze gewoon doen omdat het voelt alsof je dingen gedaan hebt en naar huis kunt gaan en kunt zeggen dat je hard hebt gewerkt. Er zijn dan dagen dat je werkt en naar huis gaat en denkt: “Wat is er vandaag met mijn bedrijf gebeurd?” “Hoe is de waarde van mijn bedrijf toegenomen?” Dat gebeurt dan niet, maar je hebt het gevoel alsof je tien uur hebt gewerkt.

Alleen omdat je op kantoor bent, wil nog niet zeggen dat je hard werkt. Zorg dat je bedrijf blijft groeien. Snijdt het (onnodige) vet!

#8. GA NIET VOOR PERFECTIE

Soms werkt een persoon niet zo hard, omdat hij of zij dingen zo perfect mogelijk wil doen. Op deze manier grijp je jouw kans niet. Als je je kans niet grijpt, kom je in tijdsnood en verlies je hoe dan ook het spel.

Voorbeeld: In een basketbalwedstrijd staan er nog maar 6 seconden op de klok. Je hebt de bal en je wacht op het perfecte moment. Wat is de kans dat je wint als je niet het perfecte moment vindt om de bal te gooien? Simpel: Je gaat niet winnen, wanneer je de bal nooit gooit.

Kortom: Het is beter om je beslissing imperfect te nemen, dan om hem helemaal niet te nemen.

Werk natuurlijk altijd aan je voorbereiding, maar ga er niet van uit dat je altijd een perfecte omgeving zal hebben. Wacht niet op het perfecte moment om er voor te gaan; ga er gewoon voor!

“Work ethic is the most important component of being successful”

2018-07-30T16:59:49+02:00